En bild på lägenhetshus i RosengårdFastighetsbolaget Trianon vill bygga bostäder i Rosengård som kan finansieras utan kontantinsats. Foto: Michael715 / Shutterstock.com

Bolån

För att köpa en bostad krävs det idag en kontantinsats på minst 15 procent av köpeskillingen. I framtiden kan bolånen dock se helt annorlunda ut. Fastighetsbolaget Trianon ser just nu över möjligheten att införa en lånemodell helt utan kontantinsats. 

Fastighetsbolaget Trianon har planer på att bygga bostäder i Rosengård i Malmö. Bostäderna ska bestå av både hyresrätter och bostadsrätter och under den första etappen är det tänkt att bolaget ska bygga 180 bostäder.

För de hushåll som vill köpa en bostad men saknar ett sparande vill Trianon erbjuda ett nytt slags lån, helt utan kontantinsats.

Vill införa sociala obligationer

Istället för ett vanligt bolån Trianon vill införa sociala obligationer. Det är en betalningsmodell som inte varit så vanlig i Sverige och innebär att finansiären får avkastning i relation till samhällsnyttan som pengarna gör.

– Det blir som ett lån, som du betalar av i en snabbare takt. Som det gamla topplånet, kan man väl säga, säger Anna Heide, Trianons affärsutvecklingschef, till Ekot.

För att Trianon ska få börja använda lånemodellen krävs det dock först att man får Finansinspektionens godkännande. Trianons försök att försöka hitta en alternativ finansieringsmetod har fått stöd av förvaltningsmyndigheten Verket för innovationssystem, Vinnova.

Krävs kontantinsats på 15 procent med vanligt bolån

I dag är det svårt för många att ta sig in på bostadsmarknaden och ännu svårare är det att köpa sin egen bostad. Med dagens bolån krävs en kontantinsats på 15 procent av köpeskillingen. För en bostad som kostar 3 miljoner betyder det att köparen måste betala 450 000 kronor kontant.

Med den lånemodell som Trianon presenterat hoppas man kunna locka till sig kunder som har god ekonomi för att klara amorteringar och räntor men som ändå saknar sparkapital.